Chov

Kakapo se nemnoží každý rok – rozmnožování závisí na tom, zdali je v daný rok dostatek ovoce Rimu, které tito ptáci jedí. Rozmnožování kakapů je vůbec unikátní!

Kakapí „bům“ a „čing“

ChovV období rozmnožování se může sameček kakapa nafouknout jako balón a může vydávat nízkosonické zvuky, které jsou v horském terénu slyšet až na pět kilometrů.

Chovatelské činnosti obvykle začínají přibližně v prosinci, kdy samičci kakapa tráví svůj čas na hřebenech hor, skalách nebo vrcholcích s nízkými travami, načež začínají své námluvy samiček. To je známé jako ‚šokující‘ rozmnožování, jediné svého druhu u jakéhokoliv ptáka z Nového Zélandu.

Po odchodu ze svého hnízdiště pták vydává hlasitý zvuk „bůům“ a svým oteklým tělem dává samičkám najevo, že je připraven k páření. Po 20 až 30 opakováních mění volání na hlasitý zvuk „čing“.

Všichni samci si navzájem konkurují a tak za noc můžte slyšet tisíce „bůmů“. Kakapí „bům“ zvuk připomíná tlukot srdce, je jako silné, hluboké dunění. Každý pták z nich tvoří vlastní melodie, z nichž každá je naprosto jedinečná a slouží k přilákání partnerky.

Hnízdění kakapů

ChovSamice naklade vždy jedno až čtyři vejce, které se líhnou zpravidla po 30 dnech. V noci se samice vydává hledat potravu, vejce jsou tedy nehlídána. Kuřata zpravidla opeří předtím, než opustí hnízd, tedy asi po deseti týdnech. I přesto je může matka krmit až po domu šest měsíců.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *